Kommunfullmäktiges Budget 2009 i Varbergs kommun

Idag har vi haft Budgetmöte och beslutat om hur 2,3 miljarder kronor skall fördelas. Så här blev mitt anförande.
Hälsn Roger

Budgetanförande  18 november 2008

  

Herr ordförande ledamöter och alla övriga

  

Etik måste levas den kan inte sägas. Samtal om etik och moral måste pågå hela tiden och på alla stadier. I hela samhället. Vi har idag en global ekonomisk kris. Om inte regler och principer skapas och görs möjliga att efterleva så får vi ett samhälle i kris. Världen, Sverige och Varberg behöver en gemensam värdegrund, det vi kristdemokrater så ofta framhåller. En kommuns välstånd och välbefinnande kan alltså avgöras av vilken värdegrund man står på.

Därför är vi glada för att man både på förvaltningschefsnivå samtalar om betydelsen av att skapa gemensamma värderingar, samtidigt som elever i skolans värld tränas i etiska samtal inom värdegrundsarbetet, även under år 2009.

I Majoritetens budgetunderlag kan alla konstatera att förutsättningarna för vår ekonomi är väldigt beroende av omvärlden. Därför har vi gemensamt prioriterat som vi gjort med fokus på de områden som behöver vårt stöd allra mest inom vård, omsorg och skola. Och glädjande nog innebär budgetförslaget en ökning på mellan 4 och 4,5% nästa år.

  

Självklart är vi stolta över att kunna öka valfriheten i barnomsorgsutbudet med vårdnadsbidraget, en möjlighet att få mer tid med sina barn.

Barn och ungdomars psykiska hälsa skall förbättras. Familjecentralen på Håsten fungerar utomordentligt och vi ser fram emot fler familjecentraler.

Vi ser fram emot genomförande av Värdighetsgarantin för äldres höjda livskvalite både i boende och omvårdnad.

Redan 1994 motionerade vi om att bygga om biblioteket för att möta medborgarnas behov av offentlig service. Alliansregeringen säger idag att det kommer skärpt lagstiftning och krav på särskilda servicekontor med rådgivare för att ge detta. Kommunen skall leverera service enligt medborgarnas behov. Det ska vara möjligt vare sig man är ung eller gammal, frisk eller handikappad, bor i tätort eller landsbygd. Bland annat därför prioriterar vi ny och ombyggnad av biblioteket. Varberg ligger  steget före. Roligt, för så är det inte alltid.

Andra investeringar vi gemensamt arbetat fram är bl annat ny idrottshall i Breared, Veddige idrottsplats,  men samtidigt vill vi framhålla ett förvaltarskapsansvar för redan befintliga anläggningar exvis Simstadion, simhallen, och Veddige ishall.

Inom området barn och ungdomar ser vi nu med facit i hand att ungdomar behöver vuxna, vi vill satsa på Generationerna Hus  på Håsten, en mötesplats för alla åldrar.

Sist men inte minst fortsätter vi att försöka bli mer klimatsmarta. Varberg Energi provar gatubelysning med lysdioder, som minskar energiförbrukningen med 40-70% mot tidigare. Så skall vi fortsätta, men också få med oss medborgarna i detta ansvar vi delar för jordens resurser.

För ni vet väl om att jordens producerade  resurser tog slut redan den 23 september i år!!  Mänsklighetens konsumtion av odlingsmark, betesfält, skogar och fiskevatten räcker inte hela året ut. Så mellanskillnaden av tillgång och faktisk konsumtion visar på vilken överkonsumtion som ägt rum och hur många dagar som lånats av framtiden. Allt enligt organisationen Global Footprint Network

Vi har alla ett ansvar att förvalta det vi har budgetåret 2009. Därför säger vi: allt vad du vill att andra ska göra för dej skall du göra för dom. Det kanske gör hela skillnaden.


  

För Kristdemokraterna i Varberg

Roger Kardemark Gruppledare


Kommentarer
Postat av: Robert Majlöv

Bra anförande. Kort och kärnfullt.

2008-11-18 @ 22:49:21
Postat av: Monica Nilsson

Gratulerar till Din blogg, Roger.

Ditt anförande i kommunfullmäktige var mycket bra.

Tack!

Monica på Håsten

2008-11-19 @ 10:10:03
Postat av: Pierre Ringborg

Är det något kd varit bra på så är det införande av vårdnadsbidraget. Vi har ett skört politiskt landskap, men Roger borde nog uppehållit sig mer i den frågan så att den förankras väl.Vårnadsbidraget går att vidareutveckla då lagförslaget kan te sig byråkratiskt och krångligt. Klimatfrågorna har kd en alledeles utmärkt representant i Anders Wijkman i EU-parlamentet som lärt Kd att svänga rejält.När det gäller bensinskatten som Kd länge ville ha sänkt på sin hemsida(Varberg) har detta vallöfte tagits bort. Bra! Lokalt tycker jag inte Roger ska rada upp alla projekt han och partiet vill genomföra. Vi har både en finanskris och klimatkris som kräver efterttanke.

2008-11-22 @ 10:25:40
Postat av: Roger

Tack för dina kommentarer Pierre!

Visst är vi glada för vårdnadsbidraget, det kan upprepas många ggr. Vi har ju 10 KF sammanträden om året så...

Projekten jag nämnde är vad vi GENOMFÖR under 2009. Och allt är finansierat.

Hälsningar Roger

2008-11-27 @ 16:59:54
Postat av: Pierre Ringborg

Du behöver inte övertyga ledamöterna i kommunfullmäktige om vårdnadsbidraget. Beslutet om införande finns redan, utan faran finns utanför men också i din egen koalition. Är vårdnadsbidraget bra ur kvinno-, barn och integrationsperspektivet? Det får vi reda på efter en prövotid om något år.

"De Rödgröna" kommer att vara intresserat av detta och som du vet är de röda redan för dess avskaffande. Med tanke på främst kd:s opinionsiffror är det starkt att ni i Varberg sjösatt vårdnadsbidraget tidigt.Blir det sämre tider kan era finansierade satsningar på olika projekt med driftskostnader, krav på ytterligare förskolor komma i konflikt med fortsatta satsningar på vårdnadsbidrag. Se hur de hanterar det i andra kommuner.

2008-12-10 @ 13:42:46
Postat av: Roger

Hej Pierre!

Tack igen för dina värmande kommentarer. Angående vårdnadsbidraget så ökar intresset hela tiden oavsett satsning på annat, nu är det ca 65 st som ansökt! Härligt med valfrihet! Släpp fångarne loss det är vår!!!!

2008-12-29 @ 19:19:28
URL: http://kardemarks.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0